Hoe maak je Vanillekipferl (traditionele duitse/ oostenrijkse/ europese kerstkoekjes). Geniet van deze all-time favoriet! Ze smelten in je mond en winnen je grondig voor zich!
1kopjegemalen amandelen, gemalen hazelnoten, gemalen walnoten of mixen (125 g)
2theelepelsvanillesuiker
1stokjezaden van vanillestokje
1eierdooier (medium)
1snuifjezout
2kopjespoedersuiker (240 g) om te bestrooien.
4tlvanillesuiker om te bestrooien.
Instructions
Meng boter, suiker, vanillesuiker, snuifje zout, zaadjes van 1 vanilleboon en eierdooier tot een goed mengsel.
Voeg gemalen amandelen en bloem toe en meng alleen tot het net gecombineerd is.
Draai het deeg uit op een werkvlak en kneed het deeg zachtjes tot een gladde massa.
Wikkel het deeg in vershoudfolie.
Koel het deeg gedurende minstens 1 uur, bij voorkeur overnacht tot het stevig en goed gekoeld is.
Verwijder een deel van het gekoelde deeg. Bewaar het resterende deeg gekoeld terwijl u verder gaat.
Kneed het deeg tot het glad is.
Rol het deeg tot een klein blokje zo dik als een duim.
Verdeel de kleine stam in plakken van 2 cm.
Vorm elke plak tot een stevige, kleine bal.
Vorm elke bal met de palm van je hand in plakjes van 5-6 cm. De kleine boomstammen moeten in het midden iets dikker zijn, met taps toelopende uiteinden.
Buig het boomstammetje zachtjes in een halvemaanvormige vorm.
Breng de sikkelkoekjes over op een met perkamentpapier bekleed bakpapier, ongeveer 3 cm uit elkaar.
Bak de koekjes in de voorverwarmde oven op 180°C (350°F) op het middelste rekje gedurende ongeveer 10 - 15 min. Bak ze tot de randen licht goudkleurig beginnen te worden.
Laat de koekjes op de bakplaat afkoelen.
Meng de poedersuiker met de vanillesuiker.
Bestrooi de sikkels met het suikermengsel.
Video
Notes
Hoeveelheden in kopjes (240 ml) en grammen! Duitstalige video met ondertiteling.